Thonet eetkamerstoelen

Achter elk Thonet-product staat een uitgekiend concept. Nog voordat het meubelstuk de fabriek verlaat, heeft het al een eigen karakter en vertelt het een eigen verhaal.

Naast talrijke eigen ontwerpen, worden er ook ontwerpen van Marcel Breuer, Le Corbusier, de broers Luckhardt, Ludwig Mies van der Rohe en Mart Stam geproduceerd door Thonet.

Thonet komt de eer toe dat, als eerste bedrijf erin geslaagd is, om de innovatieve meubelen op grote schaal te produceren. Eind jaren 20 van de vorige eeuw ontwikkelde Thonet de techniek die nodig is voor massaproductie en in de jaren 30 groeide het bedrijf uit tot de grootste producent van stalen buismeubelen.

Thonet_32N_400-400 Thonet_64N_400-400S32 en S64

Ontwerp van Marcel Breuer uit 1929/30.
De S32 en S 64 zijn de meest bekende ontwerpen en meest geproduceerde klassiekers van stalen buizen. De belangrijkste kenmerken zijn de geperfectioneerde constructie en de geniale esthetische combinatie van stalen buizen, hout en gevlochten riet. Nieuw is de kunststof netwavebespanning, die in plaats van riet kan worden toegepast. De netwave bespanning is kleurecht, scheurvast, gemakkelijk in onderhoud en duurzaam.

 

Thonet_210_400-400209

Stoel 209 is een meesterlijk staaltje constructie en afwerking, dat uitnodigt om te zitten. Echt een elegante klassieker. De beugel bestaat uit één stuk in vorm gebogen massief beukenhout en fungeert tegelijkertijd als rug- en armleuning.

Stoel Diverse uitvoeringen:

  • Rugleuning open of met rugelement.
  • Zitting en rugelement bespannen met riet of overtrokken met leder of stof.

 

Thonet_214-400-400Thonet_214_knoop

 

 

 

 

 

 

 

214

Rond 1830 begon Michael Thonet te experimenteren met dunne houten latjes door ze in lijm te koken. Dit was de grondslag van een nieuwe techniek: het buigen van massief hout.

Michael Thonet perfectioneerde deze kunst rond 1850 en maakte op die manier massaproductie mogelijk. Een revolutie!

De stoel die we nu kennen als model 214 staat aan de wieg van de moderne meubelgeschiedenis. De stoel had een nieuw en eenvoudig design en was voor veel mensen betaalbaar.

De onderdelen voor 36 stoelen, inclusief schroeven, pasten precies in een kist van 1 kubieke meter. Zo konden de stoelen gemakkelijk over de hele wereld worden verstuurd. Daarom wordt Thonet beschouwd als pionier op het gebied van industrieel design en stoel nr. 14 (nu 214) als het succesvolste industriële product ter wereld.

 

Thonet_215_rieten_rug Thonet_215_compleet gestoffeerd

215

Gelijk aan model 214 alleen uitgevoerd met ronde rug in riet of compleet gestoffeerd.

 

 

 

 

Thonet_322_400-400233

 

 

 

 

 

Het uiteindelijke karakter van een meubelstuk wordt bepaald door het materiaal. Bij Thonet heeft u de keuzen uit 18 stofcollecties, 20 beitstinten en 19 kleuren lak. Hiermee creëert u een inrichting die geheel is afgestemd op uw eigen smaak en stijl.